bloeddonatie en coronavirus

Wilt u bloed geven en heeft u vragen over het coronavirus en de voorzorgsmaatregelen? We beantwoorden ze hier.

DE INZAMELINGEN ZIJN VEILIG

We treffen aanvullende veiligheidsmaatregelen (zie vraag 2). Blijf komen om bloed te geven, we hebben het nodig!

IK HEB COVID-19 GEHAD

U kunt onder bepaalde voorwaarden bloed doneren (zie vraag 'Kan ik bloed geven als ik het coronavirus heb gehad?').

WORD IK GETEST?

We testen niet op het coronavirus. Er zijn geen gevallen bekend van door bloed overgedragen aandoeningen van de luchtwegen. We nemen echter wel deel aan een programma om de verspreiding van de ziekte in de bevolking te beoordelen (zie hieronder).

Ik ben gevaccineerd tegen corona (met een van de vaccins die beschikbaar zijn in België)

Wacht u 48 uur als u overigens in goede gezondheid verkeert.


Wacht u 7 dagen nadat de symptomen verdwenen zijn als u die meteen na ontvangst van een SARS-CoV-2-vaccin vertoont.

Wat zijn de specifieke contra-indicaties met betrekking tot het coronavirus?

 

WACHT 17 DAGEN ALS: 

 

•    Als u vertoont:
1 hoofdsymptoom: hoest, ademhalingsmoeilijkheid, thoracale pijn, verlies van smaak of reukzin, koorts
OF
2 van de volgende symptomen:
spierpijn, vermoeidheid, keelpijn, hoofdpijn, acute diarree, verlies van eetlust.

 

•   Als u in nauw contact bent geweest met iemand die het COVID 19 virus had: contact van langer dan 15 minuten op minder dan 1,5m afstand en zonder masker.

 

•   Als u zelf positief getest werd aan COVID 19. De termijn vangt aan bij het einde van de symptomen en/of het einde van de behandeling. Als u positief bent getest maar geen symptomen vertoont, begint de periode te lopen vanaf de datum van de test.

 

•   Na terugkeer van een verblijf (min.48 uren) in een « rood » zone. De lijst van de kleurcodes per land vindt u terug op de website Info-Coronavirus.be. Deze contra-indicatie geldt niet voor grensbewoners en grensarbeiders.

 

 

WACHT 24 DAGEN ALS: 


U doorlopend in contact komt met een bevestigd coronageval. U woont bv. samen met deze persoon, deze persoon behoort tot uw gezin, ... De termijn begint te lopen vanaf het moment dat de symptomen optraden bij deze persoon of vanaf de datum van de test als er geen symptomen waren.
 

 

Bij vaccinatie, zie vraag hieronder.

 • Waarop moet ik letten voordat ik naar de inzameling kom?

   

  Naast de gebruikelijke contra-indicaties gelden er nieuwe coronavirusgerelateerde contra-indicaties.

  Kom niet naar een inzameling of afnamecentrum en wacht 17 dagen als: 

  •    Als u vertoont:
  1 hoofdsymptoom: hoest, ademhalingsmoeilijkheid, thoracale pijn, verlies van smaak of reukzin, koorts
  OF
  2 van de volgende symptomen:
  spierpijn, vermoeidheid, keelpijn, hoofdpijn, acute diarree, verlies van eetlust.

  •   Als u in nauw contact bent geweest met iemand die het COVID 19 virus had: contact van langer dan 15 minuten op minder dan 1,5m afstand en zonder masker.

  •   Als u zelf positief getest werd aan COVID 19. De termijn vangt aan bij het einde van de symptomen en/of het einde van de behandeling. Als u positief bent getest maar geen symptomen vertoont, begint de periode te lopen vanaf de datum van de test.

  •   Na terugkeer van een verblijf (min.48 uren) in een « rood » of « oranje » zone. De lijst van de rode en oranje zones vindt u terug op de website van FOD Buitenlandse Zaken die dagelijks wordt bijgewerkt.: https://diplomatie.belgium.be/nl

 • Ik kreeg een oproeping voor mijn gebruikelijke inzameling. Vindt ze nog plaats?

   

  Als u normaal gesproken in een vast donorcentrum doneert, moet u nu een online afspraak maken (hier).
  Als u gebruikelijk bij een inzameling doneert, hoeft u geen afspraak te maken. Kom gewoon naar de inzameling. Het wordt echter sterk aangeraden onze kalender te controleren om er zeker van te zijn dat de inzameling nog doorgaat.


   

 • Zijn de inzamelingen veilig?

   

  Ja. Bovenop de hygiënische maatregelen die in onze gebruikelijke procedures zijn opgenomen, hebben we aanvullend specifieke maatregelen getroffen zoals:

  - Social distancing van minstens 1,5 m
  - Ontsmetting van klein materiaal en oppervlakken (tafels, deurklink enz.)
  - Verplicht handen wassen voor alle aanwezigen
  - Het dragen van een mondneusmasker is verplicht - Het personeel draagt maskers en handschoenen

  Affiches buiten de inzamellocatie herinneren de mensen aan deze principes en verwittigen mensen met een overdrachtrisico niet binnen te komen.


   

 • Moet ik een masker dragen?

   

  Ja. Om de gezondheid van onze donors en ons personeel maximaal te beschermen, is het dragen van een mondmasker verplicht
  Gebruik bij voorkeur uw eigen masker. Als u er geen hebt, bezorgen wij u een masker voor eenmalig gebruik
  Vergeet ook de regels voor social distancing niet en de handelingen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zoals een correcte handhygiëne
   

   

 • Word ik getest op het coronavirus?

   

  Nee. We testen niet op het coronavirus. Er zijn geen gevallen bekend van door bloed overgedragen aandoeningen van de luchtwegen. 
  We doen geen coronatest met een uitstrijkje.

   

 • Mag ik doneren als ik het coronavirus heb gehad?

   

  Ja, maar pas 17 dagen nadat alle symptomen verdwenen zijn en/of de behandeling afgerond is. Als u positief bent getest maar geen symptomen vertoont, begint de periode van 17 dagen te lopen vanaf de datum van de test.

   

 • Ik ben gevaccineerd tegen corona met een van de vaccins die beschikbaar zijn in België. Moet ik wachten?

  - Wacht u 48 uur als u overigens in goede gezondheid verkeert.

  - Wacht u 7 dagen nadat de symptomen verdwenen zijn als u die meteen na ontvangst van een SARS-CoV-2-vaccin vertoont.

 • Waarom mag je na vaccinatie niet meteen doneren?

  Het uitstel van 2 dagen na vaccinatie is een soort bufferperiode. Als je na je vaccin meteen zou komen doneren en nadien een koortsachtig gevoel krijgt, moeten wij je donatie vernietigen uit veiligheid. We weten immers niet met 100% zekerheid dat dit koortsachtig gevoel door vaccinatie komt en geen andere oorzaak heeft. Door 2 dagen te wachten, is de kans klein dat je nadien nog bijwerkingen ondervindt van het vaccin. We beperken hierdoor het aantal postdonatiemeldingen en donaties die we uit voorzorg zouden moeten vernietigen.

  Het uitstel van 7 dagen na het verdwijnen van eventuele symptomen is er omdat we geen zekerheid hebben dat de symptomen niet afkomstig zijn van een echte coronabesmetting of andere infectie. Indien je met zekerheid besmet bent met het coronavirus – na bv. een positieve COVID-19-test – moet je wachten tot 2 weken na genezing om op een veilige manier bloed, plasma of bloedplaatjes te kunnen geven.

 • Heeft een donatie een nadelig effect op de effectiviteit van het coronavaccin?

  Als je bloed, plasma of plaatjes geeft, doneer je een deel van je antilichamen die je aanmaakt na vaccinatie. Maar dit heeft geen enkel nadelig effect op de werkzaamheid van je vaccin. De fractie antilichamen die je doneert is niets in vergelijking met wat er op dat moment in je plasma circuleert. Daarnaast bestaan er nog andere immuniteitscellen die zorgen dat je - bij contact met het virus - versneld nieuwe antilichamen gaat aanmaken. Je zal dus nog altijd beschermd zijn tegen een potentiële coronabesmetting.

 • Zijn er gezondheidsrisico’s voor patiënten die bloed krijgen van iemand die gevaccineerd werd?

  Nee. De coronavaccins die in ons land gebruikt worden bevatten geen levende virussen die ziekteverwekkend zouden kunnen zijn. Er zal sowieso op geen enkel moment een actief coronavirus in jouw lichaam aanwezig zijn door vaccinatie. Jouw bloedproducten vormen dus geen enkel veiligheidsrisico voor de ontvangers ervan.

 • Waarom is er geen uitstel na een griepvaccin?

  Het griepvaccin is een vaccin waar we ondertussen al heel vertrouwd mee zijn en waar relatief weinig mensen bijwerkingen van ondervinden. Bij COVID-19 gaat het over nieuwe types vaccins waarmee we nog niet zo vertrouwd zijn en waarbij er iets vaker bijwerkingen optreden. Om zo min mogelijk bloedproducten te moeten vernietigen, kozen we daarom voor een bufferperiode van 2 dagen.

 • Ik heb vernomen dat u in de zoektocht naar een behandeling tegen het coronavirus plasmadonors zoekt. Hoe kan ik helpen?

   

  We willen alle genezen coronapatiënten die ermee instemden hun plasma te doneren, van harte bedanken. 
  Momenteel hebben we voldoende coronaplasma in voorraad om de lopende studies te voltooien. Er is dus niet langer specifiek nood aan plasma van donors die van het coronavirus herstelden.
  Maar uw plasma is daarom niet minder waardevol. Het wordt onder meer gebruikt om patiënten met een ernstige bloeding te behandelen en het dient als basis voor de productie van geneesmiddelen die levens redden.
  Maak een afspraak in uw vertrouwde donorcentrum om te blijven doneren.

   

 • Ik heb minder dan een week geleden bloed, plasma of bloedplaatjes gedoneerd en ik voel me niet goed. Wat kan ik doen?

   

  Bij eender welk symptoom (ook niet-gelinkt aan COVID-19) waarover u niets hebt gemeld aan de arts (of dat u vergeten te melden bent), belt u onmiddellijk het ‘postdonatie’-telefoonnummer dat u bij de inzameling ontvangen hebt. De dienstdoende arts aan de andere kant van de lijn kan de situatie dan beoordelen, u adviseren en zo nodig de bloedzak laten vernietigen.

   

 • Ik kan geen bloed geven maar ik wil de teams van het Rode Kruis steunen. Hoe kan ik dat doen?

   

  U kunt Rode Kruis-vrijwilliger worden.

  Morele steun is ook veel waard! Stuur uw berichten, tekeningen, foto’s en video’s naar het e-mailadres info@croix-rouge.be en wij verdelen ze onder ons personeel. Met uw toestemming plaatsen we sommige boodschappen ook op onze Facebook-pagina om andere steunbetuigingen aan te moedigen.

   

 • Ik heb nog andere vragen die ik niet op deze pagina terugvind.

   

  U kunt ons bellen op 0800 92 245 van maandag tot vrijdag, van 8.30 tot 16.30 u, ons een mailtje sturen via info@croix-rouge.be of contact met ons opnemen via onze Facebook-pagina.

   

Zorg voor uzelf en de anderen

Bedankt aan alle donors en het zorgpersoneel voor de inspanningen die ze momenteel leveren!

De Service du Sang gaat samenwerken met Sciensano om de verspreiding van de COVID-19-epidemie binnen de bevolking verder in kaart te brengen. 
Meer informatie in dit artikel.