Ik maak
een afspraak
doneren

Plasma doneren

De proteïnen (of eiwitten) in plasma zijn nuttig voor de behandeling van bepaalde stollingsziekten, immuniteitsstoornissen en massale bloedingen.

Wat is plasma?


Plasma is het vloeibare gedeelte van het bloed (bestaande uit 90% water) waarin zich de essentiële eiwitten voor het menselijk lichaam bevinden. Het gaat onder meer om de (antistoffen), de en de  (eiwitmolecule).
Het plasma kan uit een zakje bloed worden gehaald door centrifugering of plasmaferese (onttrekking van plasma).
Zodra dat gebeurd is, wordt het plasma snel bevroren om het in de beste omstandigheden te bewaren. Plasma kan bij een temperatuur van -25°C bewaard worden.

Waarom plasma doneren?


 

Bepaalde geneesmiddelen kunnen enkel uit menselijk plasma vervaardigd worden. Deze medicijnen zijn van levensbelang voor de overlevingskansen en het welzijn van tal van patiënten. Onder zijn natuurlijke vorm of als medicijn kunnen met het plasma diverse ziektes behandeld worden.

De immunoglobulinen

•    De primaire immuundeficiënties (aangeboren aandoeningen): een niet goed of niet functionerend afweersysteem waardoor patiënten uiterst gevoelig zijn voor allerhande infecties (herhaaldelijke oorontstekingen, longontstekingen en sinusitis, bloed- en huidinfecties, ernstige tot zelfs fatale orgaanletsels enz.).
•    De secundaire immuundeficiënties (die in de loop van het leven opduiken): disfunctie van het afweersysteem als gevolg van externe factoren (virus, chemotherapie enz.) of auto-immuunziektes.

De stollingsfactoren: stollingsproblemen (hemofilie of bloederziekte enz.).
De albumine: bloedingen, zware brandwonden, chirurgische ingrepen enz.

Deze lijst is uiteraard niet uitputtend. Naast de voorbeelden hiervoor worden het plasma en de derivaten ervan nog voor de behandeling van tal van andere ziektes gebruikt.

Hoe verloopt een plasmadonatie?


Het principe verloopt als volgt. Het bloed dat van de donor wordt afgenomen, wordt doorlopend door een zogeheten gestuurd. Het plasma wordt behouden terwijl de rode bloedlichaampjes, de bloedplaatjes en de witte bloedlichaampjes opnieuw aan de donor worden toegediend. Op die manier kan een grotere hoeveelheid plasma (tussen 600 en 650 ml) afgenomen worden en kan de donor - die geen andere bloedbestanddelen verliest - regelmatiger (minstens om de 2 weken) plasma doneren.

Duur van de donatie

Voor de plasmaferese moet je op zo'n 45 minuten rekenen. Samen met het medische onderzoek en de snack- en rustpauze na afloop van de donatie komt dat dus neer op 1 uur en een kwartier.

Frequentie

Je kan om de 15 dagen plasma doneren met een maximum van 15 liter per jaar (23 donaties).

Op afspraak

Voor deze techniek is specifieke apparatuur nodig. De donatie kan dus enkel op afspraak gebeuren in onze vaste donorcentra.

Doneren is een doordachte, vrijwillige, belangeloze en onbezoldigde daad.

Wil je plasma doneren?

Vind hier de antwoorden op je vragen.

Informatie over de plasmadonatie

Plasma doneren

Heb je nog vragen over de plasmadonatie?

Raadpleeg onze FAQ

Vind een donorcentrum voor de afname van plasma bij jou in de buurt.
 
Overweeg je plasma te doneren? Heb je nog vragen?

Bel naar 0800 92 245 of stuur een mailtje naar info@croix-rouge.be.

 

Je kunt ook onze brochures 'Donorgids' en 'Plasma en bloedplaatjes geven' raadplegen;


Waag de eerste stap in een geruststellende, warme en menselijke omgeving!
 
Vind een donorcentrum voor de afname van plasma bij jou in de buurt.