Ik maak
een afspraak
meet weten over bloed

Bloeddonatie en zeldzame bloedgroepen

Omdat er zoveel bloedgroepen zijn, die op hun beurt het resultaat zijn van onze gevarieerde afkomst, moet de diversiteit van de donoren de diversiteit van de patiënten weerspiegelen.

De verscheidenheid aan bloedgroepen


 

Wist u dat er naast de ABO- en Rh-classificaties (Rhesus), die de belangrijkste bloedgroepen definiëren, nog heel wat andere kenmerkende eigenschappen van bloed zijn?   

Om een bloedgroep te bepalen wordt er vooral gekeken naar de antigenen. Dat zijn stofjes die op de rode bloedcellen zitten. Samen vormen al die eigenschappen het fenotype. Dat is voor ieder individu uniek en wordt geërfd van de ouders, waardoor het varieert al naargelang de afkomst. 

Er zijn zowat 367 antigenen, verdeeld over 41 verschillende systemen.

U kunt dat vergelijken met de vele variaties in haarkleur; die worden ook gegroepeerd in brede categorieën (bruin, blond, rood, zwart).

Bloed kan zeldzaam zijn hier, maar daar heel gewoon ... en omgekeerd!


In sommige wereldregio’s delen veel mensen de eigenschappen van een bepaalde bloedgroep, terwijl er elders weinig of geen zijn.

Het fenotype D cc ee komt bv. bij 2% van de Kaukasische bevolking voor, bij 20% van de Noord-Afrikaanse bevolking en bij 70% van de Afrikaanse bevolking ten zuiden van de Sahara.

In China zijn bv. slechts 3 op de 1000 mensen Rh (Rhesus) negatief, terwijl in België 150 op de 1000 Rh negatief zijn!

De beweging en vermenging van groepen mensen doorheen de geschiedenis kan ertoe leiden dat bepaalde bloedgroepen zeldzaam zijn in bepaalde regio's. Dat is het geval als de bloedgroep bij minder dan 4 op de 1000 mensen voorkomt.De beweging en vermenging van groepen mensen doorheen de geschiedenis kan ertoe leiden dat bepaalde bloedgroepen zeldzaam zijn in bepaalde regio's. Dat is het geval als de bloedgroep bij minder dan 4 op de 1000 mensen voorkomt.

Dit verschijnsel belangt iedereen aan en kan het vinden van compatibel bloed erg bemoeilijken wanneer iemand een transfusie nodig heeft.

Transfusie is een kwestie van compatibiliteit


 

Wie een transfusie krijgt met bloed dat een antigen bevat dat hij of zij niet heeft, kan slecht op dat antigen reageren en antistoffen aanmaken die de doeltreffendheid van de nieuwe rode bloedcellen veranderen.
Die transfusiereactie maakt de transfusie ondoeltreffend en kan in sommige gevallen tot ernstige complicaties leiden.
Om dergelijke problemen te vermijden is het dus essentieel dat de patiënt nieuw bloed krijgt van een zogenaamde 'compatibele', kortom iemand met eigenschappen (antigenen) die lijken op die van de patiënt.

We kunnen allemaal ooit een transfusie nodig hebben.


Tal van situaties kunnen een transfusie vereisen, bv. een verkeersongeval, een bevalling met complicaties of een keizersnede, bepaalde chirurgische ingrepen enz.
Transfusies worden ook gegeven aan mensen die chemotherapie krijgen of mensen die aan ernstige bloedarmoede lijden.
En ten slotte hebben mensen die geboren worden met een genetische bloedaandoening zoals sikkelcelziekte of thalassemie ook soms regelmatig bloedtransfusies nodig. Deze patiënten hebben vaak al van kindsbeen af nieuw bloed nodig.

De Service du Sang stelt zich tot doel het voor iedereen, ongeacht zijn of haar bloedgroep, mogelijk te maken een transfusie te ontvangen.

Dat kan alleen met de steun en actiebereidheid van iedereen!

MOMENTEEL ZIJN IN BELGIË ...

de meeste bloeddonoren van Kaukasische afkomst. De bloedgroepen die het vaakst voor transfusies worden gebruikt, zijn dus die welke bij de meerderheid van deze populatie worden aangetroffen.

MAAR SOMMIGE PATIËNTEN HEBBEN BLOEDGROEPEN DIE IN VERGELIJKING MET HET BESCHIKBARE BLOED ZELDZAAM ZIJN

Als zij een transfusie nodig hebben, is er soms een probleem om compatibel bloed te vinden. En als ze door een ziekte regelmatig bloed moeten krijgen (denk bv. aan sikkelcelziekte) dan wordt dat extra moeilijk.

OM HEN TE HELPEN, ZOEKEN WE NAAR DONOREN MET EEN UITEENLOPENDE AFKOMST

Door de beschikbaarheid te vergroten van alle bloedgroepen die in de Belgische bevolking voorkomen, zullen patiënten bloed kunnen krijgen dat het meest compatibel is met het hunne.

BETEKENT DAT DAN DAT MEN ALLEEN BLOED KAN GEVEN EN ONTVANGEN ALS MEN DEZELFDE AFKOMST DEELT?

Nee. Twee mensen van verschillende afkomst kunnen ook dezelfde bloedgroepkenmerken hebben. Maar gezien de bijzonder talrijke eigenschappen van onze rode bloedcellen, is de kans op het vinden van compatibele bloedgroepen groter bij mensen die dezelfde achtergrond hebben.
Dit beperkt het risico dat de ontvanger van het bloed door herhaalde transfusies antistoffen ontwikkelt, wat bekend staat als allo-immunisatie. Allo-immunisatie kan leiden tot een zeer zeldzame maar extreme situatie: een transfusie-impasse, waarbij geen transfusies meer mogelijk zijn.

Hebt u zeldzaam bloed of vraagt u zich af of dit op u bettrekking heeft? Meer weten?

 

Bel ons op  0800 92 245 of stuur een mailtje naar info@croix-rouge.be.


Je kan ook onze brochure raadplegen.