Hoe kan ik bloed geven?


Wat je bloedgroep of achtergrond ook is, je bloed is kostbaar en kan levens redden. Iedereen kan bloed geven en het komt zelden voor dat iemand geen bloed kan geven. Als dit het geval is, is de weigering meestal slechts tijdelijk.

Het donatieproces is snel en eenvoudig. Door bloed te geven, geef je een kostbaar geschenk aan mensen die het hard nodig hebben.

We hebben je nodig: elke druppel telt! Ontdek hoe u kunt helpen.

Heb je een vraag?

  • Mag ik bloed doneren?

    Het antwoord is heel vaak: JA! Onafhankelijk van uw bloedgroep of afkomst, is uw bloed kostbaar en kan het levens redden. 

    Hoe diverser de mensen die bloed geven, hoe groter de kans om levens te redden.

    Weet je niet zeker of je bloed kunt geven? Doe deze korte test, hij duurt maar 2 minuten.

  • Wat zijn de voorwaarden om bloed te geven?

    Het proces van doneren is eenvoudig, snel en bijna pijnloos. Door bloed te doneren, doet u een nobele daad voor diegenen die er  dringend nood aan hebben. Elke druppel telt!

    Concreet, om bloed te doneren, moet je:

    - Over het algemeen in goede gezondheid zijn; 

    - Minstens 18 jaar zijn;

    - Minstens 50kg wegen; 

    - Geen risico lopen om besmettelijke ziekten over te dragen.

    Hier zijn enkele tijdelijke contra-indicaties voor donatie: recente zwangerschap of bevalling, een nieuwe seksuele partner, het gebruik van bepaalde medicijnen, recentelijke buitenlandse reizen naar specifieke landen. 


    Als u gereisd hebt naar, of afkomstig bent van  een land waar malaria voorkomt, kunt u 4 maanden na terugkomst pas bloed doneren. We voeren voor de zekerheid een test uit om antistoffen tegen Malaria op te sporen. Het doneren van plasma is mogelijk na 28 dagen.

  • Waar kan ik bloed doneren?

    U kan naar een mobiele inzamelingsplaats gaan (in de meeste gevallen zonder afspraak) of naar een vaste inzamelingscentrum (op afspraak).

  • Hoe werkt een bloeddonatie?

    Je kunt je bij een bloedinzameling (meestal zonder afspraak) of in een vast donorcentrum (op afspraak) aanmelden. We vragen je daar een medische vragenlijst in te vullen. Vervolgens ontvangt een arts je voor een (gratis) vertrouwelijk medisch gesprek. Hij/zij gaat na of de donatie geen risico voor jezelf of de ontvanger inhoudt op basis van:

    - je huidige gezondheidstoestand;

    - je medische achtergrond en eventuele vroegere chirurgische ingrepen;

    - medicatie die je hebt genomen of nog neemt;

    - reizen die je hebt ondernomen;

    - eventueel risicogedrag.

    Als de arts groen licht geeft, mag je effectief bloed doneren. Naargelang je bloedvolume, bepaald op basis van je gewicht en lengte, nemen we gemiddeld tussen 430 en 470 ml bloed af.

    Kleine tip: eet een lichte maaltijd en drink voldoende voor je naar een bloedinzameling komt! 

    Een bloeddonatie wordt wettelijk toegestaan met een minimumtermijn van 2 maanden tussen 2 giften. Het Belgische Rode Kruis beveelt echter een termijn van 3 maanden aan. In beide gevallen mag je gespreid over 365 dagen maximaal 4 keer doneren.

  • Wat gebeurt er met mijn bloed na de donatie?

    Het afgenomen bloed wordt  naar het  laboratorium in Namen vervoerd, waar het bloed wordt  gescheiden in verschillende componenten: bloedplaatjes, rode bloedcellen en plasma. Het bloed wordt ook onderworpen aan analyses om de kwaliteit en veiligheid te beoordelen. Vervolgens worden de verkregen componenten gedistribueerd aan ziekenhuizen.

  • Ik heb meer vragen over bloed geven

    Hier zijn de meest gestelde vragen over bloed geven.

    We helpen je graag: bel ons op 0800 92 245, gebruik het contactformulier of stuur een e-mail naar info@croix-rouge.be.

"Elke druppel bloed telt, en we hebben u nodig!"


We brachten verschillende gemotiveerde mensen samen om te laten zien dat er "duizend redenen zijn om bloed te doneren". Ontdek wat hen motiveert en hoe je je bij hen kunt aansluiten!